Assalamualaikum & Bismillah..
Tadaaa!!! My first Homemade Cheese Cake! YuMmYYy!!! (^_^)
Hahaha..aku pun cam x percaya jer aku suksess wat resepi cheese cake nie utk pertama kalinya! Resepi yg ringkas & mudah utk dicuba especially utk org2 yg tak berapa nak rajin macam aku nie.. Kalu tak mudah mmg confirm2 aku tak buat..percaya lah..heee~ Thanks to myresepi.com sbb share resepi mudah nie..(^_^)
So, jgn citer byk..jom tgk bahan2 & cara buat nyer...
Bahan utk base cake:-
Biskut - terpulang lar nk guna biskut apa pun. Biskut marie/ oreo/tiger..sukati. yg nie aku wat guna biskut marie jer. Byk mana pun agak2 lar korang nk base tebal mana yek.
- Butter/mentega
Bahan utk filling :-
- 250g cream cheese - aku guna philadephia cream cheese
- 200ml fresh cream/plain yogurt ~ aku guna yogurt biasa jer
- 2 sudu besar jus lemon
- 3 sudu besar tepung gandum
- 2 biji telor
- 90g gula halus
Biskut - terpulang lar nk guna biskut apa pun. Biskut marie/ oreo/tiger..sukati. yg nie aku wat guna biskut marie jer. Byk mana pun agak2 lar korang nk base tebal mana yek.
- Butter/mentega
Bahan utk filling :-
- 250g cream cheese - aku guna philadephia cream cheese
- 200ml fresh cream/plain yogurt ~ aku guna yogurt biasa jer
- 2 sudu besar jus lemon
- 3 sudu besar tepung gandum
- 2 biji telor
- 90g gula halus
Bahan utk Deko:-
- Coklat & Strawbery or ikut citarasa masing2
Cara - caranya:-
1. Memula skali buat base cake. Kalu guna Biskut oreo dibuangkan creamnya kemudian ramas2 kan sampai hancur sikit. Kemudian gaulkan dengan mentega yg telah dicairkan, then masukkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega dan dialas dengan baking paper terlebih dahulu, padat2 kan sikit adunan biskut tersebut. Siap & letak tepi jap or simpan dlm peti ais.
2. Campurkan semua bahan utk filling ke dalam mixer. Mix semua smp jadi cream.
3. Then masuka kan ke dalam loyang yg dah ada base tadi. & bakar selama 40-45 minit. Tapi aku bakar guna cara "water bath"..ala yg letak loyang isi air then baru letak loyang cake atas tue..then bakar. Kalu tak nak complicated bakar jer macam biasa. Jadi juga.
4.Setelah hampir masak atau selepas 30minit boleh lar letak alumunium foil utk cover permukaan cake drp hangus.
5.Setelah masak, sejuk kan seketika & kemudian simpan dalam peti sejuk. Bole deko dgn strawbery or coklat cair or ikut lar citarasa masing2.
6. Simpan semalaman dlm peti sejuk utk mendapatkan cheese cake yg lebih cantik & sedap. Tapi smlm buat tak sempat nk sejuk dah licin..hahaha.
Ok, selamat mencuba (^_^)
End.
No comments:
Post a Comment