Friday, November 21, 2014

Autum in My Heart - KOREA 2014 - PART 1

Assalamualaikum

Autumn In My Heart
Last week baru jer balik dari trip korea. Actually this is my 2nd trip to K-pop country nie..hehe. 1st time g last year 2013 masa tue winter. Entry winter trip tue dok ada lagi kat draft..hihi. Insyallah nnt kita try abiskan ye #harapan!

Okeh..citer yg latest nyer lar dulu. Nak jadi citer leh g lagi skali nie sbb dapat flight ticket murah and the date we choosed was Autumn. Cantik dah ler tue kan. We booked in Augus 2014, masa tue AirAsia tgh promo. Dapat return flight dalam RM409 per pax!!  Murah kotttt..harus lar book kan.Haha. So travel date was 12 - 16 Nov 2014 (5D4N).

Motip: Nak coffee2 & layan view autumn kata nyer *wink wink

Excited! coz nie 1st time travel depart dari KLIA2. Wahh jakun jap bila sampai..haha. Besar & dah macam mall pon ader KLIA2 nie. Sosat gak ler dalam tue masa nk cari counter utk check in.

Dah jmp counter check in tunggu travel buddy Sha & Nena. Jmp dorang, check in then we were ready for boarding.

Jom!


Lets go!
Ok, nie pesanan penaja ok, if korang depart dari KLIA2 make sure uols masuk awal taw sbb nk jalan kat dalam tue agak jauh jugak. Kitorang ritu adalah jalan dalam 30min kot utk smp kat gate. Mujur awal2 dah tanya masa check in kat counter. Kalu tak mmg haru ler. Lom kira nk jamu2 mata kat kedai dalam tue..Mcm2 kedai ada dalam tue. Standard KLIA. Dah xdelar rasa mcm naik flite kat LCCT..hehe. Utk org tua or ibu mengandung ada disediakan buggy pickup. So dont worry.

Flight berlepas on time 1.00am @ 12/11/14. Takde xtvt dlm flight. mmg tido jer ler . Alhamdulillah flight selamat sampai di Incheon International Airport, Korea at 8.20am. Beza waktu korea lewat 1 hour dari Malaysia. Weather about 8-9'C siang hari masa hari kami sampai.

Nak p Myeongdong sila naik bus no: 6015

Ok, dah settle immigration, luggage dah amik kami keluar utk naik aiport bus to Myeongdong sbb kami akan stay kat Myeongdong.

Please exit at gate 5B or 12A kalu nak amik bus no: 6015 utk ke Myeongdong. It will straight smp last stop at Myeongdong. Ok, bus ticket is KRW10,000 or about RM32. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit.

*sorry lar entry x byk gambo sbb tak bawa camera..hihi #alasan!



Namsan Guest House Map


Samapi kat Myeongdong, kami cari Namsan Guest House 4. tak susah pon nak cari coz dia next to Namsan guest House 2. Last year pergi pon kami stay kat Namsan 3 & 2. Very recommended if uols jenis yg x kisah dok hostel. Bukan apa sbb location dia just nice. Boleh jalan kaki jer kalu nak ke Myeongdong famous shopping district or Namsan Tower. Metro subway pon dekat. So leh jimat duit transport gitu. :)

So nmpk kan where is namsan 2,3 & 4
Signboard Namsan 4 nie depa tak pasang lagi. So kalu nk senang cari jer Namsan 2. Next building is Namsan 4.

Namsan 4.
Pic Source: agoda.com

Kami book twin room nie + extra bed. Ngam2 jer utk 3 org. Bilik dia mmg kecik ye kwn2. harap maklum.
Pic source: agoda.com. Tapi mmg gini lar biliknyer.

Nia Kitchen/pantry area. Yg kat tingkap tue reception dia.
Source: agoda.com

Actual view
Complimentary refreshment

PC available for usage tapi kalu nak guna kena charge. So make use jer free wifi dorang. Laju pon boleh tahan. Kat bilik pon dapat. So dont worry, leh update selalu ngan family & kwn2
If tanya aku nk dok namsan guesthouse 1,2,3,4, or 5?? (amik ko 5 building dorang ada), aku will suggest namsan 3 or 2 sbb namsan 3 is building paling depan skali. Kira if sampai korang akan jmp namsan 3 dulu, then namsan 2 next namsan 4 then namsan 5. Lagi satu sbb kitchen/ pantry area namsan 3 lebih luas & the staff are more friendly..boleh jer nk minta early check in. Namsan 4 x layan..sentap makcik! huhu.

Day 1 - Jamu mata at Myeongdong & Coffee2 at Cafe Bene

Myeongdong yg happening


Selfie mak jemah..hahaha

jalan - jalan cuci mata. Kedai kosmetic bersepah kot..haha
Dessert for dinner..aci x?? hahaha

Dah puas jamu mata tgk2 sambil tak beli..next kita cari kedai kopi pulak sebelum balik hostel. Banyak cafe kat Myeongdong nie. Tue yg best! hehe. st day nie try Cafe Bene. Antara cafe yg famous kat sini

selfie lagi..haha. Bukan apa nk tunjuk interior tue sebenornya..hehe #alasan!

Partner in Crime..me & sha
Datang korea wajib lar try strawberry dorang. Manis sgt..Bila tgk strawbery ni teringat sgt kat arwah ejat, huby sha aka travel buddy & partner in crime jugak. . Last year datang  korea ngan dorang. Tak sangka this year dtg lagi but without him..alfatihah utk arwah.


Coffee: KRW4,500 or RM 14.40
Red velvet cake: KRW5,000 or RM16
Strawberry: KRW10,00 or RM32.00
Mahai ko..tapi jgn ler convert kalu x mmg dok umh jer lar..hahaha.
Day 2 : Nami Island

Hari kedua, kami decide utk cover Nami Island. Nak tengok camne view Nami Island in Autumn. Last time pergi time winter. View mmg cantik terus fefelin winter sonata. So rini kita nk tgk camne rupanyer in Autumn.

Jom!

Pepagi posing dulu..Sha & Nena
Kami naik train jer utk ke Nami Island nie. Dari station Myeongdong, beli ticket ke Gapyeong station. But korang kena tukar few line before sampai ke Gapyeong station.

By train:

Myeongdong --> (line 4) --> Dongdaemun History & Culture ---> (line5) ---> Gunja --> (line7)
 --> Sangbong ( line yg ke Chuncheon - Gyeongchun line) ---> Gapyeong .

Ticket one way dalam KRW1150.

Then dah sampai Gapyeong station korang leh amik teksi ke Naminara Wharf or sebut jer nak pergi Nami Island. Banyak teksi ada. Cost dalam KRW3,000 per teksi.

View autumn
Entrance fee utk masuk nami Island nie is KRW10,000 per person or lebih kurang RM32. Ticket termasuk ferry (return). Tapi that day kami dapat diskaun rate KRW8,000 per person. Alhamdulillah.

Jom tgk Nami Island in Autumn!

View dari ferry

bendera mesia pon ada..

Dah smp..lorr terlupa nk bawa kebay utk cik duyung nie..hahaha. sian dia x pakai baju..hehe
red color leaves!! love





Us in autumn

Dah separuh jalan, perut pon dh menyanyi ria..wajib lar singgah makan. Satgi lambat maw perut masuk angin. maklum ler dah tua2 nie makan kena on time..hihi.

So, mari kita makan Nasi Goyang!! :)

Nasi Goyang & Kimchi Pancake



Kalau ke Nami island, korang jangan risau nk makan sbb kat situ ada 2 restaurant halal. Yg famous ni lah kedai Nasi Goyang. Knape panggil nasi goyang?? sbb b4 mkn korang wajib goyang or goncang kan dia dulu..huhu. Isinya ialah nasi + telur + sayur & sauce.

Harga satu set Nasi nie is KRW5,000. Kimchi Pancake pulak harga KRW8,000. Air kosong disedia kan tapi kalu nk order minum yg lain pon ada. Makanan pon sama. So leh lar try nnt.

Musolah or surau pon ada kat bangunan ini.

Dah kenyang perut jom kita teruskan ke lokasi wajib kalu sampai Nami Island.

daun dh color kuning..

reranting

tgk ler punya ramai manusia..cane nk amik gambo??

awesome color!

dapat gak ler sekepin pic xde org..hihi

selfie mak jemah..kesian kami xde monopod..huhu


autumn in my heart





matahari nk turun dah..masa utk beransur pulang

goodbye jung sang..hope to see u again next year..spring ok?? hehe
Nena at entrance nami

Ok jom tunggu ferry, goodbye nami..insyallah next year kita jmp lagi..eh :)

Ferry sampai, then amik teksi balik ke Gapyeong station utk amik train balik Myeongdong. Sampai Myeongdong mmg dah malam lar. Perut pon dah nyanyi2 minta di isi..so mlm ni cari mkn kat luar. Before pergi aritu sempat gak lar google tempat mkn yg halal or yg x serve pork. Ada satu kat Myeongdong nie.

Yoogane, Myeongdong. Pic source: google

Yes, kita cari restaurant ni kat Myeongdong. Nama restaurant ni Yoogane. It serve chicken, beef , seafood & vege. No pork. So boleh lar mkn but of course lar boleh order Seafood & vege sahaja.

Jom tgk menu..




Dah tgk menu, mmg nasi goreng seafood jer lar yg boleh order. 1 set utk per person dlm KRW5,500 convert adalah dalam RM17.  Mahal lar jugak..hahaha habis nak wat camno, kena mkn jugak. Then we order for 3 person.

Yg unik nya, nasi goreng tue akan dimasak atas meja korang..ala2 cam mkn kat steamboat. kuali dok kat tengah meja tue..hihiks

Nasi goreng seafood for 3..

ok akak ne ler tolong goreng..
akak shasha kita tolong interframe..hihiks
Dah abis mkn, jalan2 jap kat Myeongdong..then balik hostel. Penat sehari suntuk kat luar. Esok acara santai2 and layan sunset at Namsan Tower..

Bersambung...





14 comments:

  1. Replies
    1. kannnn..#autumninmyheart ;)

      Thanks Wan singgah blog kita :)

      Delete
  2. Untung ah dapat tix murah. Aku haritu terlepas sebab still xsure nak pegi ke x. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BK: Konsep rembat jer tix murah dulu. Pergi x pergi blkg adjust. tapi biasa mesti adjust smp pergi kan..hehe

      Delete
  3. nasi goreng dia kena dengan tekak tak? hhehehe. - Lisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole lar lisa..agak2 dh jemu mkn maggi leh lar cari nasi goreng nie..hehe

      Delete
  4. Musim luruh dihatiku.
    Wink wink :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Autumn cantik, winter pon cantik jugak wan leh fefelin winter sonata hehe :)

      Delete
  5. kena gi korea lagi ni. last time i'm here, my dad passsed away.. baru jer sampai kena patah balik Malaysia semula.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Things happen for a reason..Insyallah ada rezeki boleh pergi lagi :)

      Delete
  6. Dah nak masuk autumn 2015 dah ni. Next entry pasal korea please? I will go there nov 15 ni. Hihii. Plan nak duduk kat namsan guest house 2. Hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..tue lar pasal kan.

      Nampak sgt kurang vitaman Rajin disitu..hihi. Blog pon dah bersawang..hihi

      Maaf ye..but thanks sbb singgah :)

      Nak p korea eh..best best.

      Delete
  7. Assalamualaikum
    Yoogane di Myeongdong xda served pork ea?ntah mna ntah google hrtu ada dlm buku menu dia yg ada pork.terus rasa nk nangisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..Allah! yeke?? Tapi mmg kami tgk kat menu dia ritu xde pork. Kalu nmpk sure cancel dah mkn kt situ..

      Delete