Thursday, January 12, 2012

New Zealand / Day 5 - Milford Sound

Salam..

Arini aku akan cuba nk mengabis kan story jalan2 kat NEW ZEALAND. Makin lama kang makin makin lupa..baik wat sementara ingat nie..wat kenangan yg aku pernah smp kat bumi indah NZ..maklum lar berita hot skrg nie yg Air Asia X dh tutup few route dorang, xtau esok lusa Air Asia X ada lg tak route gie sini..huhuhu (dlm hati hope route to NZ tak stop)

Ok lar back to hari kelima perjalanan kami di bumi indah NZ. Route hari kelima was Te Anau- Milford Sound- Te Anau- Queenstown. Objektif hari kelima nie was to experience Milford Sound Juicy Cruiz. Milford Sound terletak didalam kawasan Fiordland National Park.


Kami checkout dari YHA Te Anau early morning coz we must reached Milford Sound before 10am to catch up for our Milford Sound Jucy Cruise at 11.30am.Te Anau to Milford takes almost 2hours.

Perjalanan dari Te Anau ke Milford Sound sememangnya mengagumkan walau hujan mengiringi sepanjang perjalanan kami..Subhanallah tak tergambar magical nya pemandangan along the way..kekadang dh rasa cam masuk scene lord of the ring pun ada..:)

masa lalu kat sini..aku tringat citer twilight saga pulak..hihihi


tgk pic nie..kalu xhujan sure lagi hebat pemandangan..aku mmg rasa nk menangis bila tgk keindahan ciptaan NYA..dalam hati mmg menyebut SubhanALLAH..maha suci ALLAH..huhuhu sungguh terharu tgk..(T_T).

dgn air sungai nyer..huhu, confirm sejuk beku tangan kalu cecah kat sini..tp leh tgk jer..xde tempat nk singgah berhenti pun..or x sesuai nk berhenti..

dan perjalanan diteruskan melalui gunung ganang nie..fuhhh speechless...

then jmp terowong nie..dh start confius dah masa nie..betul ke jln nie..tp rasa nyer betul coz mmg ader satu jln jer pun nk ke sana..siap ader lampu traffic lg..masa tue lampu merah..& nasib baik kami pun berenti sbb xlama dlm 5min pastu ader bus kuar..fuhh bayang kan kalu kami redah jer masuk..huhuhu..xmo bayang..so, sila patuhi jalan raya & lampu traffic, MERAH tanda berhenti..HIJAU baru jalan yek..

nie ler rupanya dlm terowong tue..agak panjang gak lar..ada lar lebih kurang 5minit..suspen gak sbb xnmpk tanda2 nk smp luar..tp alhamdulillah kami slmt keluar..(^_^)

kuar2 jer gini lar jalan nyer..kalu aku nie..sure xberjalan keta..sbb gayat..huhuu

Dah tgk kan pic2 kat atas tue..lg skali aku nak ingat kan condition jalan mmg sgt mencabar apatah lagi dgn hujan di sepanjang perjalanan kami..dgn keadaan jalan yg licin & turun naik yg cam naik genting tue..warrrghhh kalu aku yg drive mmg dh gayat..mmg gayat sbb nk kuar camera nk amik gambar pun cuak..huhuhu but Alhamdulillah berkat pemanduan berhemah Nena, kami selamat smp ke destinasi..thumbs up to Nena (^_^)

information board





nie jalan nk ke terminal boat..keta kena parking kat luar skit..ader tempat parking, dun worry then kena jalan dlm 10min to the terminal..jalan nk g terminal tue dh cam junggle trekking lak aku rasa..hahaha sbb kiri kanan pokok2 kayu..sejuk jer rasa..


Nie lar terminal for milford sound cruise..canggih & cantik lobby menunggu nya. Ada byk operator yg bole korang pilih utk experience cruise nie. Harga pun different ikut pakej yg dorang offer..& ader yg kapal besar & kecik yg pasti sume pun akan melalui route yg sama cuma mungkin beza on keselesaan & budget masing2.


That day kami naik JUCY Milford Sound Cruize..ticket nie kami dh book earlier masa kat malaysia lagi..book online jer. Kalu tgk kat website dia mmg harga dalam NZD65 per pax lebih kurang RM160..fuhh mahal gak memula pikir..rasa cam dh nk cancel pun ader tp rasa rugi lak kalu dh smpNZ tapi tak experience Milford Sound nie..so, search punyer search jmp satu blog yg suggest utk beli the ticket kat grabone.co.nz & alhamdulillah kami managed to get the ticket at NZ30 lebih kurang dlm RM90 utk 1hour cruiz +free coffee..hihihi.

this is the route yg akan cruise nie lalu..lebih kurang lar..so, akan ada explanation when kapal nie lalu kat tempat2 yg di remark tue nnt..

nie kat luar terminal..tempat kapal2 parking..Southern Discoveries & Real Journeys nie mmg large operator utk cruise kat sini..kapal dorang pun besar2. Tapi kami pilih JUCY CRUIZE. kapal nyer kecik jer, comel..pic kapal tue xde sbb aku dh terdelete..huhhuhu..xpelar, kapal kecik comei tue org pun skit so, u dapat lebih privacy lar ..chewahhhh..

ok, nk boarding dah..first mestilah ader boarding pass yek..so, to get boarding pass kena lar dapat kan from counter dia..oh lupa, pas dah dapat beli ticket kat grabone.co.nz tue kita kena email kat dorang bila time kul brp nk naik cruize tue, then dorang akan reserved utk kita..if x nnt xdpt tempat lak..yg tue leh refer time table dorang..just ikut instruction from email confirmation tue nnt. Ok jom experience Milford Sound Cruise..(^_^)






Awosome..!! byk sgt air terjun kat sini..ada yg kecik & ada yg besar..sometimes kapal2 nie akan lalu kat bawah air terjun nie..so, get ready to get wet juga yek..

sempat lar aku berposing kat waterfall nie..hihihi..like2 (^_^)


nmpk camera jer senyum...padahal dh ketaq2 tangan kaki tue tahan sejuk..mmg sgt sejukkkkkk..hahahaha


ceh..ceh..gambar profile lar konon nyer nie..ahaks! (^_^)


singa laut pun ada..maybe tempat nie is one of the habitat utk haiwan comel nie..yelar sbb dekat dgn laut lepas..& kami pun bertuah sbb sempat nampk dolphins around this cruise tp x sempat nk snap pic coz hujan agak lebat gak by that time..but for sure aku akan ingat smp bila2..excited! (^_^)

sbb dh x tahan dok kat luar tue..sejuk, aku & nena lepak kat dlm minum coffee ngan mkn biskut cecah nutela..nyummm2.


Walaupun hujan & cuaca agak gloomy dgn kabus by the time cruise kami hari tue but no regrets, we still enjoy indahnya bumi ciptaan ALLAH. Pada pendapat aku the cruise was really an experience..highly recommended, a must do thing in NZ. Insyallah, jika dipanjang kan umur & dimurah kan rezeki aku nk experience lagi cruise nie..& hope if the time come, cuaca cerah..hihi sbb pemandangan lagi superb if cuaca cerah..:) klik SINI if nk tgk video yg aku record masa cruise nie..

time to pulang..sedihhh, still nk stop juga tgk the view before leaving..huhuhu


dan auto snap..sebelum kami beransur pulang..(^_^)

nie view masa nk balik..tgh tunggu que nk masuk dlm terowong


Actually on the way to Milford Sound Terminal tue , kita akan lalu byk tempat yg menarik tapi x advisable utk berhenti sbb kami rushing utk catch up cruise kul 11am. Jadi mmg decide kami stop masa kami on the way back. Antaranya is Mirror Lake. Lake nie mmg sgt cantik if cuaca cerah..akan nampak reflection of the gunung ganang kat tasik nie, cam cermin lar..tp x rezeki kami haritu coz hujan renyai2 masa hari kami pergi..huhuhu. Tapi xpe, yg penting aku dh menjejak kan kaki ke sini..(^_^)

Tgk lar air sungai tue..mmg x tercemar. Jernih biru hijau turqoise color dia..cantik sungguh..



snap2 pic before leaving route milford sound




After 4jam drive..eh, yeke..x ingat dah brp jam drive sebenarnya..lebih kurang lar, nnt kena recalculate blk kalu nk lagi skali..**berangan**hihihi.. akhirnya kami menghampiri destinasi kami seterusnya iaitu Queenstown..(^_^)

KLIK SINI for video yg aku record masa cruise nie. tapi kualiti gambar kureng lar skit sbb just record pakai camera biasa..hihihi

bersambung..next: Queesntown.

10 comments:

  1. sungguh menjeleskan gue... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..kita just sharing jer..bg kwn2 lain "panas" nk g sana..hahaha
      tgk x video yg sy link kan tue..?? komen awk :p

      Delete
    2. belum tgk lagi la An... komputer opis sungguh tak multimedia..ha ha. balik rumah nanti den usha video tuh... :p

      Delete
    3. hihi..xpe mijoe, kalu tgk kat umah leh ajak cat2 awk tgk sama..hahaha (^_^)

      Delete
    4. dah tgk dah...

      hangin satu badan gue... :p mmg cantik giler!!!
      tempat shooting LOTR tu kat situ gak ke kat area mana ek?

      cat2 saye tak berperasaan langsung nak travel.. naik kete pun dah riuh satu jajahan, camne nak bawak naik flight.. :p

      Delete
  2. Mijoe..

    cantik kan..kalu rezeki awk g sana nnt jgn lupa bw video cam yek..berbaloi2..(^_^)

    Kalu nk tgk tmpt shooting LOTR byk kat belah north island NZ cam hobbit village sume kan..tp Fiorland National Park nie pun ada gak masuk scene..tp x ingat yg mana..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tgk kat TV Aizat Gegar NZ tuh, lagi le hangin satu badan nak gi NZ...dan paling utama...Milford Sound neh...

      start kumpul duit seposen sari..he he

      Delete
    2. hahahaha..NZ mmg sgt2 best ok..(^_^)

      mmg rugi ler sape2 yg x g NZ lg..hahahaha,ayat bg lg hangin satu badan..heee *wink*wink..:p

      Delete
    3. saje je kan kasi org hangennnnn dan hangittt ..he he

      sayangnye AAx takde tiket murah skrg ni... :( kena plan utk tahun depan je la nampak gayenye...

      Delete
    4. oooppsss terlebih sudaaa..hahaha.

      tue lar..sy pun dok survey2 NZ gak nie..x puas berjln rasa nyer ritu..

      nnt roger2 kalu ader promo eik..mana taw leh satu flite kita nxt yr..hihi (^_^)

      yg penting isi tabung dolu k..heee ;p

      Delete